locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pecenje

Priporočeno za vas:

Filtrirajte rezultate

Ponve

 

Cvrtje je poleg kuhanja in pečenja osnovni način predelave živil. Zato je trdna, kakovostna ponev nujna v vsaki kuhinji. Dobro je imeti modele v več velikostih in za različne namene. Najbolj priljubljene so univerzalne ponve, vendar bo priprava hrane veliko lažja, če imate ponve za točno določena opravila. Uporabne so ponve za palačinke, ponve za cvrtje jajc, za cvrtje mesa, ponve za žar in globoke ponve za pripravo azijske kuhinje. Posamezni izdelki se ne razlikujejo le po namenu, temveč tudi po materialu in velikosti.

Vrste ponv glede na namen:

Univerzalna ponev različnih premerov, običajno velika in globoka, odlična za sotiranje in kuhanje jedi. Priljubljene so ponve premera 28 cm, 26 cm in 24 cm.
Ponev za palačinke in največkrat je to relativno velika ponev, 24 cm ali 20 cm. Struktura te vrste posode je okrogla in plitva. Uporablja se lahko tudi za cvrtje omlet ali krompirjevih ocvrtkov.
Ponev za cvrtje jajc ima posebne vdolbine, zaradi katerih bodo jajca imela popolnoma okroglo obliko. Je tudi najboljša ponev za cvrtje ameriških palačink.
Ponev za vok je klasična kitajska ponev z zaobljenim dnom in je zelo visoka. V njej se ocvrejo originalne azijske jedi.
Žar ponev ima dno prekrito z utori. Vanje vlijemo s cvrenjem mesa stopljeno maščobo. To je idealen model za zrezke.

Ponve in materiali za njihovo izdelavo

Material, iz katerega je izdelana posoda, in vrsta uporabljenega premaza sta zelo pomembna vprašanja pri izbiri kuhinjskih dodatkov. Nanesen zunanji in notranji premaz določa njegovo trajnost in lastnosti. Posamezne ponve se razlikujejo po barvi in ​​videzu. Kakšne so torej značilnosti najboljših ponev?

Ponev proti prijemanju

Ponev z nelepljivim premazom zahteva majhno količino olja. Običajno gre za aluminijasto ponev, kar pomeni, da se ponev hitro segreje in je lahka. Notranja prevleka proti prijemanju preprečuje, da bi se ocvrta hrana prijela in zažgala. Ker se s praskanjem zlahka poškoduje, je za sloj proti sprijemanju potrebna uporaba mehkega pribora. Odvisno od proizvajalca in modela so to lahko teflonske ponve, titanove ponve s premazom proti prijemanju, ponve z marmorno prevleko, ponve z granitnim premazom ali keramične ponve s premazom proti prijemanju. Pogosto imajo indikator toplote posode in jih je mogoče prati v pomivalnem stroju.

Ponev iz nerjavečega jekla

Gre za profesionalne ponve, ki so nepremazane in zelo odporne na mehanske poškodbe in praske. Pogosto se uporabljajo v gastronomiji. Za cvrtje potrebujejo več maščobe. Ponve iz nerjavečega jekla so robustne, z debelim dnom, popolne za dolgotrajno dušenje ali cvrtje.

Posode iz litega železa

Litoželezna posoda je dolgotrajna in zelo odporna na deformacije, mehanske poškodbe in praske. Gre za ponev iz litega železa, ki je varna za zdravje in okolje. Nekateri modeli se lahko uporabljajo tudi za peko v pečici.

Keramične posode

Ponve s keramično prevleko so odlična alternativa teflonskim posodam. Keramična prevleka ni tako protilepljiva kot ponve s teflonsko prevleko, so pa bolj odporne na praske.

Ponev iz titana

Dobro prevaja toploto in je odporna proti praskam.  Neoprijemljiva prevleka preprečuje lepljenje in dolgo ohranja toploto.

 

Prijavite se na brezplačno geslo

Da bi bili vedno na tekočem z vsemi novimi akcijami in ponudbami!